zaterdag 27 oktober 2007

lesvoorbereiding christendom

Les over het Christendom.

Inleiding. (+/- 10 min.)
Je gaat een aantal platen bekijken met de kinderen. Op de platen zijn feesten uit het Christelijke geloof te zien. Je vraagt eerst aan de kinderen bij welk geloof deze platen horen. (platen op a4 uitprinten)
Daarna ga je bespreken wat er op de platen te zien is. (pasen, kerst en adam en eva.)

Kern.

We gaan het vandaag dus hebben over het christendom. Een christen is iemand die gelooft in de leer van Jezus Christus. Jezus werd ongeveer 2000 jaar geleden geboren in Betlehem. Toen hij 33 jaar oud was werd hij gekruisigd door de Romeinen die het land hadden bezet. Christenen geloven in 1 God: de heilige 3 eenheid: God de vader, God de zoon (jezus) en God de heilge geest.
Rooms-katholieken geloven dat de paus goddelijk gezag heeft, omdat hij de vertegenwoordiger van Jezus op aarde is. Ze geloven dat het leiderschap van de Paus afstamt van Petrus, een van de eerste volgelingen van jezus.

Het christendom is ontstaan aan het begin van onze jaartelling. Voor Jezus afscheid nam van zijn volgelingen, had hij hen gevraagd om de wereld in te gaan en iedereen over vergeving te vertellen. Zijn volgelingen vertelden de verhalen die jezus hun verteld had. Deze volgelingen worden christenen genoemd.
Inmiddels is het christendom over de hele wereld verspreid. En is het dus echt een wereldgodsdienst.

Het heilige boek van de christenen is de bijbel. Christenen geloven dat er in een de bijbel staat hoe god wil dat zij leven. De bijbel begint met het ontstaan van de wereld, en eindigt met een voorspelling voor de toekomst. De bijbel bestaat uit 2 delen: het oude testament en het nieuwe testament. En die zijn onderverdeeld in 65 boeken. Het nieuwe testament is geschreven door 4 belangrijke personen die jezus zijn leven volgde. Zij worden ook wel evangelisten genoemd. Dit zijn Marcus, Matteus, Johannes en Lucas.
Belangrijke personen in de bijbel zijn bijvoorbeeld: Jacob, Maria en Izaak.
In de bijbel vertelt men ook hoe het leven van jezus verliep. Zijn kruisdood en verrijzenis zijn daarin erg belangrijk. Dit zijn belangrijke gebeurtenissen die altijd nog veel aandacht krijgen in de kerk.

Zoals we net al op een paar platen zagen heeft het christendom ook een aantal belangrijke feesten we noemen ze even op. Kerstmis, Hemelvaart, Pinksteren, Goed vrijdag, Witte donderdag, Pasen.

Verwerking: de kinderen onderzoeken allemaal een feest uit het christendom. Ze doen dit in groepjes. Ze moeten zoeken naar wat het feest betekent, wanneer het gevierd wordt, en hoe het gevierd wordt.
Dit presenteren ze dan aan elkaar!

Slot.
Jullie vertellen dat dit een onderdeel van de lessenserie over godsdiensten was en dat er nog twee zullen volgen!!

Geen opmerkingen: